Infocameraman’s Blog

un blog pentru pasionatii de camere video

Blu-Ray sau ce mai e si asta…


Discul Blu-ray (numit şi BD, din engleză Blu-ray Disc) este un tip de disc optic de mare densitate folosit pentru stocarea de date digitale, în special înregistrări video de înaltă definiţie.

Numele Blu-ray sugerează culoarea albastru-violet a razei laser cu care se fac citirea şi scrierea acestui tip de disc. Din cauza lungimii de undă relativ mici (405 nm), un disc Blu-ray poate conţine o cantitate de informaţii substanţial mai mare decât unul de tip DVD, care foloseşte un laser de culoare roşie de 650 nm. Astfel, un disc Blu-ray poate să conţină 25 GB pe fiecare strat, de peste 5 ori mai mult decât DVD-urile cu un strat care pot stoca doar 4,7 GB; iar discurile Blu-ray cu două straturi (50 GB) pot stoca de aproape 6 ori mai multe date decât un DVD cu dublu strat (8,5 GB). Mai mulţi fabricanţi au lansat pe piaţă discuri Blu-ray inscripţionabile şi reinscripţionabile cu un singur strat sau cu strat dublu.

Discul Blu-ray este asemănător cu PDD, un alt format de disc optic lansat de Sony în 2003, care însă are o viteză de transfer mai mare: 88 Mbit/s faţă de numai 36 Mbit/s în cazul discului Blu-ray. Pentru a realiza această performanţă PDD foloseşte o tehnologie avansată şi costisitoare, fapt pentru care piaţa sa se limitează la aplicaţii de arhivare a informaţiilor de către firme, în timp ce discul Blu-ray se adresează pieţei mult mai largi a consumatorilor casnici.

Discul Blu-ray a avut ca principal rival formatul HD DVD.

Specificaţii technice

  • Aproximativ 9 ore de video HD (înaltă-definiţie) pot fi stocate pe un disc de 50 GB.
  • Aproximativ 23 ore de video SD (calitate standard) pot fi stocate pe un disc de 50 GB.
  • În medie, un disc cu un singur strat poate să stocheze 135 de minute de video HD folosind codarea MPEG-2 , spaţiul adiţional poate fi folosit pentru 2 ore de materiale bonus cu o calitate standard. Un disc cu strat dublu va extinde acest un număr până la 3 ore în calitatea HD şi 9 ore de materiale bonus la calitate standard (SD).
  • Sistemul Blu-ray Disc foloseşte un laser albastru-violet care funcţionează la o lungime de undă de 405 nm, asemănătoare cu cel a folosit pentru HD DVD, la citirea şi scrierea de informaţie. DVD-urile şi CD-urile obişnuite folosesc laserele roşii şi infraroşii la 650 nm şi respectiv la 780 nm.
  • Deşi specificaţiile discurilor Blu-ray au fost finalizate, inginerii continuă să lucreze pentru a obţine tehnologii mai avansate. S-au făcut demonstraţii cu discuri cu patru straturi (400 GB) cu ajutorul unei unităţi optice modificate. Mai mult TDK a anunţat în August 2006 că au creat un disc Blu-Ray experimental capabil să stocheze 200 de GB pe o singură faţă, folosind şase straturi de câte 33 GB.[6] Din câte se pare aceste discuri nu vor funcţiona pe unele dintre dispozitivele de citire Blue-ray, căci aceste dispozitive sunt testate doar pe discuri care îndeplinesc specificaţiile actuale.

Ianuarie 17, 2009 - Posted by | medii de stocare |

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s