Infocameraman’s Blog

un blog pentru pasionatii de camere video

Charlie Chaplin

Vreau sa continui seria de articole istorice, pentru ca e foarte important sa stim de unde a pornit aceasta minunata arta. Intr-un articol precedent, i-am prezentat pe fratii Auguste şi Louis Lumière, inventatorii primului aparat de filmat. Vreau sa continui cu Charlie Chaplin, unul dintre cele mai mari staruri al secolului XX.

Charles (Charlie) Spencer Chaplin s-a născut la Londra, în Marea Britanie la data de 16 aprilie 1889, a fost actor dar si regizor. Cele mai renumite filme ale sale sunt „Luminile orasului” (City Lights), „Timpuri noi” (Modern Times) si „Dictatorul” (The Great Dictator)

Pionier în industria filmului

Primele filme ale lui Chaplin au fost făcute pentru studiourile Keystone ale lui Mark Sennett , unde și-a dezvoltat personajul Vagabondul și a învățat foarte repede arta de a face filme. Publicul l-a văzut pe Vagabond când Chaplin avea 24 de ani, în cel de-al doilea film al carierei sale, lansat pe data de 7 februarie 1914 „Kiad Auto Races at Venice” (Pustiul face curse de mașini în Venetia)

Chaplin nu a prea vorbit despre tehnicile lui de a face filme, sustinând că asta ar fi ca și cum un magician și-ar dezvălui propriile iluzii. De fapt, până să înceapă să facă filme cu dialog (începând cu „Dictatorul”), Chaplin filma mereu înainte de finalizarea scenariului. Metoda pe care a dezvoltat-o, odată ce contractul său cu Essanay i-a permis să își scrie și regizeze propriile filme, a fost să înceapă de la o premisă vagă cum ar fi „Charlie intră la saună” sau „Charlie lucrează la un magazin de amanet”. Apoi, Chaplin și echipa sa dezvoltau ideea și aveau grijă de actiune și glume. Odată ce ideile erau finalizate, se adăuga o structură narativă, din cauza căreia Charlie trebuia să refilmeze unele scene deoarece acestea nu corespundeau povestii. Tehnicile unice ale lui Chaplin au devenit cunoscute abia după moartea sa, când filmele sale au fost examinate în anul 1983 de către documentarul britanic „Necunoscutul Chaplin”.

Acesta este unul din motivele din cauza cărora Chaplin îsi termina filmele într-un timp mai lung decât rivalii săi. Pe de altă parte, Chaplin era un regizor extrem de precis si le arăta actorilor săi exact cum vroia el ca acestia să joace. Acesta era în stare să filmeze o scenă de foarte multe ori până aceasta iesea asa cum îsi dorea el. Animatorul Chuck Jones, care locuia lângă studioul lui Chaplin când era copil, spunea că îsi aminteste cum tatăl său îi zicea că l-a văzut pe Chaplin filmând aceeasi scenă de aproape 100 de ori până când aceasta a iesit cum si-a dorit el. Combinatia dintre improvizările povestilor si un perfectionism neînduplecat (care rezulta zile întregi de efort si metri de peliculă irositi, toate la un pret urias) s-a dovedit a fi foarte costisitoare pentru Chaplin, care din cauza frustrării îsi certa actorii, îi punea să astepte degeaba ore întregi sau, în cazuri extreme, închidea productia cu totul.

Ultima lucrare a lui Chaplin a fost o melodie pentru filmul său din anul 1923 „A Woman of Paris”, care a fost terminat în anul 1976. La acea vreme Chaplin era extrem de fragil, chiar și comunicarea fiind dificilă. Sănătatea robustă a lui Chaplin a început încet să se deterioreze spre sfârșitul anilor ’60, după terminarea ultimului său film, „A Countess from Hong Kong” și mai rapid după ce a primit Premiul Academiei în anul 1972. În 1977 avea deja dificultăți în comunicare și se deplasa cu ajutorul unu scaun cu rotile. Chaplin a decedat în somn în ziua de Craciun în 1977.

Raul Mihuta

Anunțuri

August 23, 2010 - Posted by | Cursuri Video | , , , , ,

4 comentarii »

 1. Impresionant om in orice caz… R.I.P … multumesc mult pentru articol, chiar a fost o lectura placuta. Thanks !

  Comentariu de butoias2007 | August 25, 2010 | Răspunde

  • Multumim si noi ca ne urmaresti …si ma bucur ca mai sunt oameni care apreciaza munca unor oameni care au schimbat ceva in lume trebuie sa le arata oriunde ar fi ei ca nu au murit degeaba …lor trebuie sa le multumim pentru filmele care se fac in ziua de azi. Bafta si multumim inca o data

   Comentariu de infocameraman | August 25, 2010 | Răspunde

   • Cum sa nu va urmaresc !?.:). eu ma bucur de fiecare articol pe care il scrieti si de fiecare noutate care o faceti auzita. Intamplator am gasit site-ul asta si ma simt bine pe el si chiar imi face mare placere sa-l rasfoiesc si sa am onoarea sa vorbesc cu oameni ca voi. Daca mai sunt si alte site-uri ca si acesta bune de urmarit, sau la fel de ,,in domeniu ca si acesta” nu ezitati sa-mi recomandati niste link-uri sau niste articole captivante si bune de citit. Tinem legatura. Cu stima si respect, butoias2007.

    Comentariu de butoias2007 | August 26, 2010

 2. Nu stiu daca mai exista genul asta de bloguri …am cautat dar genul asta nu cred ca mai sunt …eu stiu sigur ca suntem primi din Romania. Bafta si ne auzim …
  P.S. daca ai ideei de anumite subiecte pe care ai fii interesat sa le abordam ..nu ezita .

  Comentariu de infocameraman | August 26, 2010 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s