Infocameraman’s Blog

un blog pentru pasionatii de camere video

De cand se cunoaste Tehnologia HD

Si fiindca am promis noutati, trebuie sa venim cu ele. Cum Raul a incercat anul trecut sa va introduca putin in istoria cinematografiei, eu, vin astazi, cu noi amanunte. Poate unii dintre voi le cunoasteti dar, cu siguranta, pentru majoritatea sunt lucruri noi.

Ma intreb cam cati dintre voi stiu cand a fost introdusa, sau mai bine zis testata, tehnologia HD pentru prima oara la un film?

……………………………………………

Pentru cei care nu au raspuns la intrebare va explic eu imediat cum stau lucrurile cu HD-ul.

În aprilie 1981 Sony a lansat o linie de producţie nouă a echipamentului de televiziune de înaltă definiţie în Tokyo. Francis Ford Coppola se afla cu echipa de dezvoltare de la Sony la Tokyo, iar in timpul filmarilor primului film dup ace echipa dezvoltase aceasta noua tehnologie ” One from the Heart (1982)” marele regizor a testat primele camera HD din lume. Dupa filmari acesta declarase ca nu ar mai filma niciodata un film pe pelicula de 35 mm si ca ar intentiona ca urmatorul film “Tucker” sa il filmeze integral in noul format HD. In acea perioada cei de la Sony “trageau sfori” la Hollywood pentru a introduce sistemul creeat in uzanta zilnica a producatorilor influenti de filme. Din pacate pentru formatul HD si pentru cei de la Sony, Coppola a fost nevoit sa-si parieze casa de productii “Zoetrope Studios” pentru succesul filmului in care testase sistemul HD ” One from the Heart ” . Cum filmul sau nu a avut succesul scontat, Coppola a trebuit sa cedeze casa de productie si implicit sa returneze echipamentele celor de la Sony. Multi au pus insuccesul si pe baza sistemului in care fusese filmat. Astfel HD-ul a iesit din peisajul Hollywoodian pana in 1996 cand George Lucas a fost atras de aceasta tehnologie.

Ce mai este de precizat, faptul ca tehnologia HD pe care Coppola o folosise in 1981 era putin diferita de cea pe care George Lucas avea sa o foloseasca. Anume, formatul HD dezvoltat iniţial pentru TV de către organizaţia publica japoneza de radiodifuziune, NHK  folosea un format de inregistrare interlaced, si anume tragea 60 de jumatati de cadre pe secunda fata de formatul standard de 24/25 de cadre full pe secunda.

George Lucas a contactat Sony în 1996. El a întrebat dacă societatea ar putea face un sistem digital HD care înregistrează, stochează şi redă imagini de 24 de cadre complete pe secundă (aceasta se numeşte înregistrare progresivă sau 24p) .Sony a răspuns la această solicitare şi în cooperare cu Panavision a lansat HDW-F900 24p CineAlta în anul 2000. Lucas imediat a intrat în producţie cu acest aparat de filmat digital pentru toate episoadele lui Star Wars: Atacul clonelor (2002).

Multe case de productie i-au urmat exemplul lui George Lucas si au folosit camera si sistemul de inregistrare creat de Sony si Panavision La o convenţie în 2001, exact la 10 ani după Coppola a făcut anunţul său cu privire la prima folosire a sistemului HD, George Lucas declara si el ca nu crede ca ar mai filma vreodata film pe pelicula.

Si iata asa ati descoperit si povestea HD-ului care e mai indepartata decat ar fi crezut unii.

Am facut unele cercetari si sper sa nu ma insel. Am descoperit pe un site al Sony doua fotografii interesante cu ceea ce pare a fi prima camera HD. Daca ma insel si cineva stie mai bine ca nu aceasta este prima camera va rog sa ma corectati. Pana atunci va spun ca aceasta camera se numeste Mavica (Magnetic Video Camera), da stiu ca este un sentiment cunoscut, asa arata ea ca un DSLR actual. Cel care o tine in mana este Akio Morita cel care a dezvoltat acea prima jucarie.

Andrei Marina

Februarie 19, 2011 - Posted by | Productii tv si cinematografice | , , , ,

3 comentarii »

 1. http://en.wikipedia.org/wiki/Sony_Mavica

  Comentariu de olimpiu | Februarie 19, 2011 | Răspunde

 2. Felicitari atat pentru articol cat si pentru intregul blog. Keep up the good work ! 😉

  Comentariu de florex78 | Martie 4, 2011 | Răspunde

  • Multumim de sustinere si te mai asteptam cu comentarii de orice fel.Bafta si lumina buna

   Comentariu de infocameraman | Martie 4, 2011 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s