Infocameraman’s Blog

un blog pentru pasionatii de camere video

LUT (lookup table) in After Effects si Premier

LUT e prescurtarea de la lookup table , iar in mare reprezinta o matrice de conversie. Se impart in doua mari categorii, 1D LUT si 3D LUT dar in articolul de mai jos voi vorbi despre 3D Lut.

Se pot spune foarte multe despre LUTs dar pe scurt un LUT ia o valoare la intrare si genereaza o alta valoare la iesire, fiind un filtru ce remapeaza culorile. Acest LUT se poate salva ca si un fisier si se poate aplica din orice aplicatie ce suporta un LUT , astfel vom vedea de exemplu un fisier video brut cu un LUT aplicat, cu aceleasi corectie de culoare in aplicatii diferite iar oricand dorim un alt „look” schimbam doar LUT-ul dealungul pipeline-ului.

LUT se pot folosi si pentru a simula culorile diferitelor monitoare, televizoare, sau pelicula film. Unele camere video profesionale suporta aplicarea unui LUT astfel incat este posibil sa inregistram o imagine plata, fara contrast cu detalii in umbre, imaginea corecta pentru corectie de culoaredar nu si pentru vizionare, dar cu un LUT aplicat vom vedea imaginea corectata la iesire( daca LUT-ul a fost creat pentru a arata o imagine corectata sau un anume look). Intr-un 3DLUT culorile sunt asezate intr-un cub 3D iar fiecare culoare corespunde unei adrese xyz in cub.

After Effects inpreuna cu pluginul LUT buddy(plugin-ul se poate lua gratuit de pe site-ul Red Giant) ne permite sa creem LUT-uri ce putem sa le folosim mai tarziu in diferite aplicati, astfel incat putem face o corectie de culoare primara si secundara in After effects apoi exportaam LUT-ul cu corectiile de culoare si il putem importa in Adobe Premier fara a mai fi necesara randarea materialului din AE astfel incat in functie de marimea proiectului avantajul castigat este enorm. Totodata aceste LUT-uri pot fi date mai departe astfel incat corectia de culoare este aplicata din LUT iar materialul brut ramane nemodificat. Autodesk Smoke, Lustre, Final Cut, Sony Vegas, Adobe Premier,Adobe After Effects si multe alte softuri specializate suporta LUT-uri. Pentru tutorialul acesta este nevoie sa fie instalat plugin-ul Lut Buddy  in After effects si Premiere.

Creerea unui LUT in AE este foarte simpla. Importam materialul ce dorim sa il corectam, facem un nou project cu clipul respectiv. Acesta de jos este materialul brut necorectat.

De la EFECTS adaugam pluginul LUT Buddy. Pentru a creea un LUT in AE trebuie sa aplicam intai  LUT Buddy cu optiunea DRAW si sa selectam precizia culorilor ( 16,32 sau 64, numarul indicand gradul de precizie, adica 64 va retine o tonalitate mai mare decat 16 sau 32). De retinut ca un LUT nu retine altceva decat modificarile legate de culoare asupra intregii imagini si nu pe zone, adica nu se poate retine modificari de culoare create in masti.

Dupa LUT Buddy cu optiunea de DRAW inseram inca odata acelasi efect cu optiunea READ iar intre cele doua vom aplica corectiile de culoare.

 

Pentru a salva corectia de culoare ca si un LUT, de la al doilea efect LUT Buddy din meniul option dam export iar la file type selectam 3dl(format suportat de mai toate aplicatiile ce suporta LUT)

Odata salvat putem aplica doar un LUT Buddy fara celelalte efecte de corectie cu optiunea Apply LUT si importam fisierul 3dl creat. La fel procedam si in Adobe Premier, aplicam LUT Buddy din Video Effects.

In Adobe Premier…..

In poza de mai jos este acelasi material brut, nerandat doar cu LUT-ul creat mai sus aplicat. Se poate observa ca, culorile sunt identice si vor fi identice egal in toate aplicatiile care suporta aplicarea LUT  (in poza sunt After Effects, Adobe Premier, Nuke).

Avantajul folosirii unui LUT este foarte mare, ofera o flexibilitate uriasa in cazul proiectelor mari si nu numai, folosirea lui fiind un standard si o necesitate in casele mari de productie si in cinematografie de foarte multi ani. Am fost foarte sumar in acest articol pentru ca sunt foarte multe lucruri de spus despre LUT-uri si am incercat sa arat utilitatea lor. Pentru cei interesati de amanunte:

http://www.lightillusion.com/usingluts-info.htm

 

 

 

Reclame

octombrie 15, 2011 - Posted by | Accesorii, Camere video, Cursuri Video, VFX/Motion graphics | , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s