Infocameraman’s Blog

un blog pentru pasionatii de camere video

Georges Méliès parintele efectelor speciale

Revenim la seria noastra de articole istorice, pentru ca nu trebuie sa uitam de unde a inceput totul.  Marie-Georges-Jean Méliès 08-12-1861 / 21.01.1938) , este primul realizator de filme franceze, inspirat fiind  de fratii Lumière, care in acea perioada au inventat prima camera de filmat,iar Georges Méliès a fost martor la aceasta minune. S-a născut la Paris, într-o familie de fabricanți de încălțăminte. La inceput a lucrat cu tatal sau, dar a simtit ca trebuie sa faca altceva. Fiind atras de magie, o vocatie ce o avea din copilarie, cumpara teatrul Robert Houdin din Paris, teatru înființat de vestitul prestidigitator cu același nume.Ajunge un om foarte bogat mai ales după căsătoria sa, soția aducându-i în cont o sumă considerabila.De asemenea, teatrul achiziționat, care cunoaște și el o mare afluență de spectatori,completează din plin aceste venituri.

Simtind potentialul camerei de filmat, se duce la Antoine Lumiére  si-i propune să cumpere aparatul de la fii lui.Acesta refuză, spunându-i că cinematograful nu va rezista în timp, se va demoda. Timpul a dovedit că dacă și-ar fi vândut invenția, ar fi avut de pierdut foarte mult. Méliès nu renunță la idee și cumpără de la un optician londonez, William Paul, un aparat, iar de la firma Kodak pelicula , realizand primele filme. Acestea nu reprezentau nimic deosebit fata de cele făcute de Lumiére, sau cele ale lui Edison pentru Kinetoscop. Ceea ce l-a facut pe Méliès original in realizarea filmelor ,au fost trucajele.

Folosirea acestei tehnici de filmare este sugerată de o întâmplare: filmand in Piața Operei din Paris, un omibus se transforma intr-un dric. Analizand ce s-a întamplat ,constata ca blocarea pentru un timp a aparatului și repornirea lui, ținand cont ca circulația vehiculelor curge, în locul omnibuzului care a trecut acum se filmeaza un dric. Astfel va produce în octombrie 1896 filmul Escamotage d’une dame (Dispariția unei doamne), apoi Voiajul in luna (titlu original: Le voyage dans la lune), realizat în 1902.De aici începe activitatea de deschizător de drumuri în arta filmului a lui Georges Méliès, realizand peste 500 de filme stiintifico-fantastice, cu toate ca abordarea lor este mai apropiata de termenul fanteziei decat de conceptul de astazi al SF-ului.  Acest gen al fanteziei ii permite sa fie un inovator in adevaratul sens al cuvatului, devenind  parintele efectelor speciale, al stop cadrului, al fading-ului, al expunerilor multiple, al impartirii ecranului, al animatiei sau a subiectelor de tip poveste, aspecte care se vor dovedi fundamentale industriei cinematografice de mai tarziu. Melies a scris, a regizat si a jucat in aproape toate filmele sale. In ciuda popularitatii sale, Melies nu reuseste sa tina piept concurentei. In anul  1913 da faliment si abandoneaza lumea filmului, compania lui fiind cumparata de Pathe Freres.  Ultimii ani ai vietii,artistul ii petrece sarac, reusind sa isi castige existenta vanzand jucarii intr-o gara din Paris. In 1913 i-a fost recunoscuta contributia in domeniul cinematografiei si i s-a acordat  “Legiunea de Onoare” cu putin inainte de a muri, titlu care i-a fost inmanat de insusi Louis Lumiere.  Cel care a explorat pentru prima data lumea magica a cinematografiei, cel care a inventat efectul special si a pus bazele filmului de fictiune, moare la Paris in 1938.

Raul Mihuta

Reclame

februarie 20, 2012 - Posted by | Cursuri Video | , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s